Голица

Дата на публикуване: 11.11.2011 16:30

 

Голица е село в Североизточна България. То сенамира в община Долни чифлик, Варненска област. Старото му име е Гулица.

Село Голица се намира в Източна Старапланина, в планински район. Пследното местоположение на селото е под височининаречени "голеши",където на югозападния склон се намира селото. Отстоянието от Варна е 58км., а от Общинския център гр.Долни чифлик е 20км. От землището на селото извира Голишката ряка, която по-надолу се съединява с Еркешката и образуват река Двойница (Чифте дере, Куру Камчия/Суха Камчия).

Селото заедно със с. Козичино (Еркеч)и с. Аспарухово (Ченге) е един от центровете на т.н. етнографска група "ВАЯЦИ".Корените на това село се крият много назад във вековете, самите голичани се имат за преки потомци на аспаруховите прабългари, които са останали като остров между славянското население. В селото се говори на много интересен архаичен диалект, запазен и до днес. Голичани са много добри колонизатори като са предали диалекта и фолклора си на много села от Варненска,Бургаска и Добричка област. През годините на турското робство селото се е ползвало с привилегии като дервентджииско село - задължение било на жителите да пазят Дюлинския проход. Нещо с което голичани много се гордеят е, че през робството в селото никога не са живели турци. В последните години се засили интереса към останките от т.н. "Хемски порти" това е едно грандиозно фортификационно съоръжение, което се намира в землището на селото и е служило за отбрана на византийската империя от нашествието на северните племена. След проведените археологически разкопки беше уточнено, че датировката му се отнася към 3-4 век от н.е.

След Руско-турската война от 1828-30 г.една част от жителите на с. Голица,начело с Кара Марин бягат от турците в Русия,като се заселват в Бесарабия - сега Одеска област в Украйна. Там основават село и го наричат Голица. И до днес връзките на двете села не са прекъсвали. Тези връзки започват учениците, като си пишат писма - така наречените "до непознато другарче", след това на няколко пъти на групата за автентичен фолклор на българската Голица гостува в с. Голица - Украйна и съответно на украинската Голица в България.


Население: 443 към 15.03.2019 г.

Надморска височина: 200-299 м

Пощенски код: 9114

Телефонен код:05149

 

Кмет на с.Голица: Иван Михалев Иванов

тел.05149/22-20

e-mail: obst_dchiflik.golica@mail.bg

 

гл.спец "АОН" - Надка Янкова

 

 


Потърсете в сайта