Побратимени градове
ОСП "Благоустройство и озеленяване"
Голица

 

Голица е село в Североизточна България. То сенамира в община Долни чифлик, Варненска област. Старото му име е Гулица.

Село Голица се намира в Източна Старапланина, в планински район. Пследното местоположение на селото е под височининаречени "голеши",където на югозападния склон се намира селото. Отстояниетоот Варна е 58км., а от Общинския център гр.Долни чифлик е 20км. От землището населото извира Голишката ряка, която по-надолу се съединява с Еркешката иобразуват река Двойница (Чифте дере, Куру Камчия/Суха Камчия).

Селото заедно със с. Козичино (Еркеч)ис. Аспарухово (Ченге) е един от центровете на т.н. етнографска група "ВАЯЦИ".Корените на това село се крият много назад във вековете, самите голичани сеимат за преки потомци на аспаруховите прабългари, които са останали като островмежду славянското население. В селото се говори на много интересен архаичендиалект, запазен и до днес. Голичани са много добри колонизатори като сапредали диалекта и фолклора си на много села от Варненска,Бургаска и Добричкаобласт. През годините на турското робство селото се е ползвало с привилегиикато дервентджииско село - задължение било на жителите да пазят Дюлинскияпроход. Нещо с което голичани много се гордеят е, че през робството в селотоникога не са живели турци. В последните години се засили интереса към останкитеот т.н. "Хемски порти" това е едно грандиозно фортификационно съоръжение, което се намира вземлището на селото и е служило за отбрана на византийската империя отнашествието на северните племена. След проведените археологически разкопки бешеуточнено, че датировката му се отнася към 3-4 век от н.е.

След Руско-турската война от 1828-30 г.една част от жителите на с. Голица,начело с Кара Марин бягат от турците в Русия,като се заселват в Бесарабия -сега Одеска област в Украйна. Там основават селои го наричат Голица. И до днес връзките на двете села не са прекъсвали. Тезивръзки започват учениците, като си пишат писма - така наречените "донепознато другарче", след това на няколко пъти на групата за автентиченфолклор на българската Голица гостува в с. Голица - Украйна и съответно наукраинската Голица в България.

 

Население: 619

Надморска височина: 200-299 м

Пощенски код: 9114

Телефонен код:05149

 

Кмет на с.Голица: Иван Михалев Иванов

тел.05149/22-20

e-mail: obst_dchiflik.golica@mail.bg

 

гл.спец "АОН" - Надка Янкова


Потърсете в сайта

Топъл обяд в община Долни чифлик
Проверка на задължения за местни данъци и такси
Зелен телефон - за нарушения, свързани със събирането и извозването на отпадъците, поддържане на чистотата